Φυσικοθεραπεία & Αυχενικό Σύνδρομο

Αυχενικό σύνδρομο γενικότερα ονομάζουμε όλες τις χρόνιες καταστάσεις με πόνο στον αυχένα. Στις νεότερες ηλικίες αυτό έχει να κάνει με κόπωση των παρασπονδυλικών αυχενικών μυών μετά από παρατεταμένη ενασχόληση σε Η/Υ ή σε επαγγέλματα που απαιτούν παρατεταμένη ακινησία της κεφαλής ( πχ: οδοντίατροι, κομμώτριες, κ.α ).

Στις μεγαλύτερες ηλικίες οφείλεται στην ανάπτυξη συνδεσμοφύτων ( τα λεγόμενα άλατα ) που ακουμπούν στις νωτιαίες ρίζες και τις ερεθίζουν με αντανάκλαση στις ωμοπλάτες, στη ράχη και γενικότερα με αιμωδία στα άνω άκρα.

Πολλές φορές στο ιστορικό ενός ασθενή υπάρχει τραυματισμός σε τροχαίο όχι κατ’ανάγκη σημαντικός.

Ένας απλός τραυματισμός είναι όμως ικανός με την υπέρκαμψη ή υπερέκταση του αυχένα, να προκαλέσει διάταση των συνδέσμων, έτσι ώστε αργότερα να έχουμε την ανάπτυξη των οστεοφύτων.

Αυτό που αφορά κακή εργασιακή θέση ( πχ. ΗΥ ) ναι, θεραπεύεται με ειδικό πρόγραμμα ενδυνάμωσης, κινησιοθεραπεία και νεότερης γενιάς Laser HILTERAPIA. Οι δισκοκήλες και τα οστεόφυτα όταν προκαλούν ατροφίες και αιμωδία στα άνω άκρα καλό είναι να χειρουργούνται.

Αυτό αφορά ένα μύθο οτι δηλαδή ένα ''καλό'' μαξιλάρι θεραπεύει. Καλό είναι όμως, να βρείτε δοκιμάζοντας, αυτό που σας προσφέρει άνεση.

Από τη στιγμή που εκτός από την ''ευαισθησία'' που νιώθετε στον αυχένα έχετε και κακή λειτουργικότητα με αδυναμία στις λεπτές κινήσεις των χεριών (πχ: κλείδωμα πόρτας, ξεκούμπωμα κουμπιών κ.α) πρέπει άμεσα να επισκεφθείτε τον Ορθοπαιδικό σας.

Ναι, το κολλάρο βοηθάει στηρίζοντας το κεφάλι, καθώς αίρει τα φορτία από τους παρασπονδυλικούς και αυχενικούς μύες & ανακουφίζει.

0/5 (0 Reviews)