Φυσικοθεραπείες & Σύνδρομο Υπακρωμιακής Προστριβής

fysikotheraeia-syndromo fysikotheraeia syndromoΤο Σύνδρομο υπακρωμιακής προστριβής των στροφέων του ώμου, είναι μια κοινή αιτία του πόνου στον ώμο. Αυτό συμβαίνει όταν υπάρχει συμπίεση του τένοντα του υπερακανθίου, ανάμεσα από τη κεφαλή του βραχιονίου και το ακρώμιο.

Η δραστηριότητα του άνω άκρου πάνω από το επίπεδο του ώμου, είναι ένας παράγοντας κινδύνου για το σύνδρομο αυτό. Πχ. κολύμβηση, τένις, κλπ.

Ο πόνος είναι επίμονος και επηρεάζει τις καθημερινές δραστηριότητες. Οι κινήσεις του χεριού πίσω από τη πλάτη ή πάνω από το κεφάλι μπορούν να προκαλέσουν πόνο.

Τα τυπικό σύμπτωμα του συνδρόμου πρόσκρουσης είναι η δυσκολία να φθάσει το χέρι πίσω από τη πλάτη. Η κίνηση της απαγωγής του ώμου από τις 70°- 120° είναι επώδυνη. Η επαναλαμβανόμενη overhead κίνηση, μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα μια ρήξη του στροφικού πετάλου. Αυτό προκαλεί σημαντική αδυναμία και μπορεί να υπάρχει κλινική αδυναμία για το άτομο να ανυψώσει το χέρι του.

Η διάγνωση του συνδρόμου πρόσκρουσης ξεκινά με ένα ιατρικό ιστορικό και τη φυσική εξέταση από το γιατρό σας. Σε ακτινογραφία μπορεί να είναι ορατό το οστεόφυτο στο πρόσθιο τμήμα του ακρωμίου. Αν τα συμπτώματα επιμένουν ή εάν είναι παρούσα σημαντική αδυναμία, τότε ο γιατρός σας μπορεί να κάνει ένα υπερηχογράφημα, μαγνητική τομογραφία, για να αποκλείσει μια ρήξη του στροφικού πετάλου.

Τα Μη Στεροειδή Αντιφλεγμονώδη Φάρμακα είναι η πιο κοινή θεραπεία για το σύνδρομο αυτό.

Επίσης:
Αποφύγετε δραστηριότητες με επαναλαμβανόμενες κινήσεις με το τραυματισμένο χέρι σας, και ιδιαίτερα εκείνες τις δραστηριότητες όπου, ο αγκώνας θα κινηθεί πάνω από το επίπεδο των ώμων.
Συνιστώνται κατάλληλες ασκήσεις για την ενίσχυση τόσο των αυτόχθονων μυών του ώμου, όσο και του στροφικού πετάλου.
Μια ένεση κορτιζόνης είναι μια εναλλακτική θεραπεία. Η κορτιζόνη είναι ένα ισχυρό αντι-φλεγμονώδες φάρμακο, που θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνον όταν είναι αναγκαίο, επειδή μπορεί να οδηγήσει σε φθορά των τενόντων, αν χρησιμοποιείται επανειλημμένα.
Στη συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων που έχουν σύνδρομο πρόσκρουσης έχει επιτυχία η φαρμακευτική αγωγή, με ασκήσεις διάτασης (stretching), με την ταυτόχρονη ενίσχυση του στροφικού πετάλου με ασκήσεις και προσωρινή αποφυγή των επαναλαμβανόμενων κινήσεων πάνω από το κεφάλι, έως ότου η κατάσταση ηρεμήσει.

Το στένεμα του χώρου κάτω από το ακρώμιο μπορεί να προκαλέσει φθορά και να ερεθίζει τους τένοντες που κινούν τον ώμο. Ως αποτέλεσμα της τριβής, ο τένοντας φλεγμαίνει προκαλώντας πόνο, ακόμη και όταν δεν κινείται, και συχνά περιοριορίζει σημαντικά τη λειτουργικότητα του ώμου. Εάν οι ασκήσεις ενδυνάμωσης δεν προάγουν την επιθυμητή βελτίωση, εκτελείται μια χειρουργική επέμβαση αποσυμπίεσης του ακρωμίου (ακρωμιοπλαστική).

Η επέμβαση συνήθως γίνεται με την αρθροσκοπική τεχνική, υπό περιοχική αναισθησία και / ή γενική αναισθησία. Στην χειρουργική επέμβαση, το πρόσθιο τμήμα του ακρωμίου που προκαλεί την συμπίεση απομακρύνεται, με τη βοήθεια ενός μικρού κοπτικού εργαλείου, αφήνοντας μια λεία επιφάνεια.

Η κινητικότητα της άρθρωσης πρέπει να είναι φυσιολογική πλέον, στις 4 εβδομάδες μετά την επέμβαση. Ο ασθενής θα πρέπει να αρχίσει τις ασκήσεις κίνησης της άρθρωσης του ώμου, αμέσως μετά την επέμβαση, όπως προβλέπεται από το πρωτόκολλο, αυξάνοντας σταδιακά το εύρος κίνησης, αλλά και την έντασή τους. Εάν δεν υπάρχει ταυτόχρονα συρραφή του τένοντα σε τυχόν ρήξη, η κινητοποίηση είναι ελεύθερη.

5/5 (1 Review)