Φυσικοθεραπείες & Τενοντίτιδα Αχίλλειου
Η τενοντίτιδα αυτή οφείλεται σε υπέρχρηση του Αχίλλειου τένοντα. Αφορά το τμήμα του ιστού που συνδέει τους μύες της γάμπας στο πίσω μέρος της κνήμης με το οστούν της πτέρνας.
Η τενοντίτιδα του Αχίλλειου εμφανίζεται πιο συχνά σε δρομείς που έχουν αυξήσει ξαφνικά την ένταση ή τη διάρκεια των διαδρομών τους. Είναι επίσης κοινή σε μεσήλικες που αθλούνται, στο τένις ή στο μπάσκετ μόνο τα Σαββατοκύριακα.
Ο πόνος που σχετίζεται με την τενοντίτιδα του Αχιλλείου, συνήθως ξεκινά ως ένα ήπιο σύμπτωμα στο πίσω μέρος του ποδιού ή πάνω από την πτέρνα μετά από τρέξιμο ή άλλη αθλητική δραστηριότητα. Επεισόδια ακόμη πιο έντονου πόνου μπορούν να συμβούν μετά από παρατεταμένη και έντονη άσκηση, πχ σε σπριντ. Μπορεί επίσης να αισθανθείτε ευαισθησία τοπικά ή δυσκαμψία, ειδικά το πρωί, τα οποία συνήθως βελτιώνονται με ήπια δραστηριότητα.
Η τενοντίτιδα του Αχιλλείου προκαλείται από επαναλαμβανόμενες κινήσεις της γαστροκνημίας ή έντονη καταπόνηση του Αχίλλειου τένοντα. Η δομή του Αχίλλειου τένοντα εξασθενεί με την ηλικία, γεγονός που τον κάνει πιο επιρρεπή σε τραυματισμούς.
Η τενοντίτιδα αυτή ανταποκρίνεται συνήθως καλά με συμπτωματικά μέτρα. (παυσίπονα, πάγος, αλοιφές, διατάσεις). Σε περίπτωση που τα συμπτώματα είναι σοβαρά ή επιμένουν, ο γιατρός σας μπορεί να προτείνει άλλες επιλογές θεραπείας.
Αν τα παυσίπονα δεν έχουν δράση, ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει Μη Στεροειδή Αντιφλεγμονώδη Φάρμακα για τη μείωση της φλεγμονής και την ανακούφιση από τον πόνο.
Θεραπευτικές επιλογές: Ασκήσεις. Υπάρχουν συγκεκριμένες ασκήσεις διάτασης και ενδυνάμωσης για την προώθηση της επούλωσης και της ενίσχυσης του Αχίλλειου τένοντα και των υποστηρικτικών δομών του.